Foto`s



Heeft u ook nog oude teamfotos liggen van ASC? Wij zijn er zeer geinteresseerd in en willen deze graag een plek geven op onze historische site.

Fotos kunnen digitaal worden gemaild naar Lucien Geelhoed (luke@e-boys.nl). Via WeTransfer, Dropbox of andere transfersystemen de bestanden doorgeven is ook mogelijk. Stuur de invite daarvoor naar het e-mailadres luke@e-boys.nl.

Uiteraard willen we de fotos ook eventueel zelf scannen. In dat geval vragen wij u uw fotos kort aan ons in bruikleen te geven. Mail Lucien Geelhoed op luke@e-boys voor het maken van een afspraak om de materialen uit te wisselen. Uiteraard gaan wij met de grootst mogelijk zorg om met uw fotos en retourneren wij deze steeds op korte termijn.

Wij krijgen ook regelmatig het verzoek de fotos als schenking in ontvangst te nemen. Maak dit bij aanlevering graag expliciet duidelijk. In die gevallen brengen wij het originele materiaal onder bij het Gemeente Archief Leiden, waar het officiële archief van ASC is ondergebracht.


1939

Het duel tegen Feijenoord mag dan tegenwoordig als meest historisch te boek staan, in 1939 - en ook tien jaar later nog, zo blijkt uit een van de ’Rood-Zwarten’ van dat jaar - denkt men daar binnen ASC toch geheel anders over. Niet Feijenoord, maar Hillinen is de tegenstander tegen wie de meest heroïsche prestatie is geleverd. En het is inderdaad knap wat ASC in dat laatste duel van het seizoen presteert. De nog ongeslagen ASCers hebben in die slotwedstrijd tegen Hillinen aan een puntje genoeg om zich kampioen van de derde klasse te mogen noemen. Geen onmogelijke opgave, zo lijkt het, maar Hillinen denkt daar anders over. Tweeëntwintig minuten voor het einde van de wedstrijd leidt de Hillegomse ploeg met 3-0. Het publiek gelooft er echter nog in en brengt de spelers op het veld tot een uiterste krachtsinspanning. Veertien minuten voor tijd schiet Piet van Hoven de eerste bres in ’den prachtigen defensie van Hillinen’ en twee minuten later is het Jaap van der Luyt die, na weer een pegel van Van Hoven, geen moeite heeft met scoren. ’Het publiek kwam op kookhitte, de tribune was een heksenketel en als een stormwind loeiden de aanmoedigingen over het veld. Op de tribune zat men met het horloge in de trillende handen de stormlopen van rood-zwart gade te slaan. (...) Daar snerpte het fluitje van scheidsrechter Heeneman. Het einde? Neen! De Hillegomse midhalf Oudejans had free-kick gemaakt. Vrije trap. Joop Abrahams nam zijn aanloop. Als het zwaard van Damocles zweefde de bal voor het Hillinendoel. Uitlopend sprong Van der Jagt hoog op om het gevaar te bezweren. Niet hoog genoeg. Achter hem stond Jan de la Bije. Fel zwaaide zijn linkerbeen door de lucht en toen was ’t gebeurd. (...) Een deinende, schreeuwende en lachende mensenmenigte gedroeg zich als een stel losgelaten krankzinnigen. Hoeden werden van de hoofden geslagen, er werd gedanst en gejubeld en het pleit voor de bouwer van onze tribune dat deze niet is ingestort. (...) En reeds daagde het over het oude Leiden, de stad van ons rood-zwart, toen de feestvreugde eindigde. Maar op vele punten van de stad klonk toen nog ons strijdlied, dat die avond tot in het oneindige gezongen was:

En heel de stad die staat op stelten
Want ASC is kampioen
Wij hebben de strijd gestreden
En ASC is kampioen!’

Feestgedruis dat na de promotie-degradatiewedstrijden helaas uitblijft. De tweede klasse wordt door ASC niet bereikt. De promotiewedstrijden worden puntloos afgesloten (2-6, 0-1, 0-1).