Foto`sHeeft u ook nog oude teamfotos liggen van ASC? Wij zijn er zeer geinteresseerd in en willen deze graag een plek geven op onze historische site.

Fotos kunnen digitaal worden gemaild naar Lucien Geelhoed (luke@e-boys.nl). Via WeTransfer, Dropbox of andere transfersystemen de bestanden doorgeven is ook mogelijk. Stuur de invite daarvoor naar het e-mailadres luke@e-boys.nl.

Uiteraard willen we de fotos ook eventueel zelf scannen. In dat geval vragen wij u uw fotos kort aan ons in bruikleen te geven. Mail Lucien Geelhoed op luke@e-boys voor het maken van een afspraak om de materialen uit te wisselen. Uiteraard gaan wij met de grootst mogelijk zorg om met uw fotos en retourneren wij deze steeds op korte termijn.

Wij krijgen ook regelmatig het verzoek de fotos als schenking in ontvangst te nemen. Maak dit bij aanlevering graag expliciet duidelijk. In die gevallen brengen wij het originele materiaal onder bij het Gemeente Archief Leiden, waar het officiële archief van ASC is ondergebracht.


1899

Ajax (voetbal) wordt op superieure wijze kampioen van de gehele tweede klasse. Er wordt in twaalf wedstrijden niet verloren, de doelcijfers (64-6) liegen er niet om en de promotie naar de eerste klasse is dan ook dik verdiend. Het jaar wordt nog gedenkwaardiger door de uitnodiging die Koolemans-Beijnen krijgt om aan te treden in een vertegenwoordigend Nederlands team. Koolemans-Beijnen is de eerste van de in totaal zeven voetballers van Ajax en later ASC die het oranjeshirt dragen. Vijf doen dat nog in onofficiële wedstrijden van het Nederlands elftal. Twee (Iman Dozy en Henk Wamsteker) komen in ’echte’ interlands uit. Het complete lijstje ziet er als volgt uit:

L. Koolemans Beijnen (1899);
H. Cramer en F. de Stoppelaar (1900);
A. van Zanten en E. Grivel (1901);
I. Dozy (4x - vanaf 1907): Nederland - Engeland (1-8, 2-12) en Nederland - België (3-1 en 1-2);
H. Wamsteker (1925): Nederland - Denemarken (4-2). Wamsteker speelde in 1929 nog een interland (tegen België), maar was toen lid van HFC.

David Wijnveldt, dertienvoudig international namens UD, speelt eveneens een jaar voor Ajax. De mobilisatie tijdens de eerste wereldoorlog brengt hem in Oegstgeest. Als speler van Ajax komt hij echter nimmer voor het Nederlands elftal uit.